Posted on

cat-1461315575gYA

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan Suomessa jylläävän kissakriisin vuoksi eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot ovat täynnä ympäri maata. Tilanpuutteen takia eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat kissoille loppuelämän kotien lisäksi myös väliaikaisia pitopaikkoja, sijaiskoteja. Sijaiskodissa kissa saa turvallisessa kotiympäristössä toipua koettelemuksistaan ja odotella rauhassa loppuelämän kotia. SEYn arvion mukaan Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Kissojen auttamistyöhön kerätään varoja #MIAUtoo-kampanjalla vuoden loppuun asti.

Kunnalliset löytöeläintalot hoitavat kissoja 15 vuorokauden ajan, ja mikäli kissoille ei tuossa ajassa löydy kotia, voidaan ne joutua lopettamaan. Suomessa lopetetaan yli 2 000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa. Kodittomia kissoja on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, minkä vuoksi yhä useammalla kodittomalla kissalla on lopetusuhka edessään.

Jotta kodittomien kissojen tarinat päättyisivät onnellisesti, SEYn jäsenyhdistykset tavoittelevat väliaikaiseen sijaiskotitoimintaan mukaan yhä useampia suomalaisia koteja. Tavoitteena on saada kodittomille eläimille väliaikainen kotiympäristö, jossa ne pääsevät uuden elämän alkuun. Sijaiskodeissa kissat voivat toipua koettelemuksistaan ja opetella elämää perheenjäsenenä samalla kun niille etsitään hyvää loppuelämän kotia. Sijaiskodissa voidaan myös tehdä arvio siitä, millainen lopullinen koti olisi eläimelle sopivin – sopiiko eläin esimerkiksi lapsiperheeseen tai lajitoveriensa seuraan. Kuntoutumisen aikana eläinsuojeluyhdistykset korvaavat eläinlääkärikulut ja avustavat tarvikkeiden, ruoan ja kuivikkeiden hankinnassa.

Sijaiskotien tarve kriittinen populaatiokissoilla

Sijaiskotien tarve on suuri paitsi hylättyjen kissojen osalta, myös erityisesti populaatiokissoilla. Kissapopulaatiot ovat peräisin leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Populaatiokissakannat ovat SEYn mukaan selvässä kasvussa.

– Populaatiokissoja tulee meille koko ajan enemmän. Erityisen tärkeä merkitys sijaiskodilla on juuri näille puolivilleistä kissapopulaatioista pelastetuille eläimille. Ne tarvitsevat rauhallisen ympäristön, jossa niitä voi pikkuhiljaa sopeuttaa elämään ihmisten kanssa. Voisikin sanoa, että sijaiskodit ovat populaatiokissojen ainoa mahdollisuus uuteen elämään, kertoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Väliaikaiselta kodilta toivotaan vastuuntuntoisuutta ja sitoutuneisuutta. Mikäli sijaiskotitoiminta kiinnostaa, voi ottaa yhteyttä SEYn lähimpään jäsenyhdistykseen, jotka löytyvät osoitteesta sey.fi/sijaiskotitoimintaSijaiskoteja tarvitaan erityisesti Turun, Tampereen, Lappeenrannan, Vaasan, Seinäjoen, Pietarsaaren ja Varkauden seuduilla sekä Keski-Suomessa, Meri-Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla.

Lahjoituksia tarvitaan yhä

#MIAUtoo-kampanja on näkyvästi nostanut esiin kriittistä kissatilannetta ympäri Suomen. SEY jakaa kampanjalla kerättyjä varoja jäsenyhdistyksilleen, joista ne ohjautuvat kissojen hoitoon ja leikkautuksiin, uusien kotien etsintätyöhön sekä valistus- ja tiedotustyöhön. Kodittomien kissojen hyväksi ehtii vielä tekemään lahjoituksen osoitteessa kissakriisi.org.

– Pienikin lahjoitus auttaa, sillä jo 50 eurolla pystymme leikkauttamaan yhden kodittoman kissan ja edesauttamaan sille uuden kodin löytymistä. Lahjoittamalla voi konkreettisesti auttaa eläimen hätää, Pulli kertoo.

Kampanjakasvona Jone Nikula

Yksi #MIAUtoo-kampanjan kasvoista on Jone Nikula, joka lähti mukaan 7.11. julkaistulle pysäyttävälle kampanjavideolle. Video löytyy osoitteesta https://youtu.be/lQOuW383pD4

Ryhdy kissan sijaiskodiksi. Sijaiskotitoiminta sopii sinulle, jos olet:

  • eläimiä kunnioittava, vastuuntuntoinen ja täysi-ikäinen,
  • valmis ottamaan eläimen hoitoon myös hyvin lyhyellä varoitusajalla,
  • valmis tekemään tarvittaessa pitkäjänteistä työtä aran kissan sosiaalistamiseksi,
  • valmis sitoutumaan eläimen hoitoon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi (viikoista kuukausiin),
  • valmis vastaamaan eläintä koskeviin tiedusteluihin,
  • valmis huolehtimaan eläimestä kuin omastasi ja valmis luopumaan siitä, kun uusi koti löytyy.