Posted on

5_minnamarttinen_ja_martti-koira_vas_saanapalkki_oik

Amiedun eläintenhoitajaopiskelijat olivat ensimmäistä kertaa mukana Invalidiliiton uusien avustajakoirien koulutustilaisuudessa ja Avustajakoirayhdistyksen kesäpäivillä 29.7.‒2.8. Järvenpäässä. Mukana oli kaikkiaan kolmen eri osaamisalan opiskelijoita, jotka erikoistuvat eläintenkouluttajiksi, klinikkaeläinhoitajiksi ja koirahierojiksi.

Opiskelijat opastivat uusille koirankäyttäjille erilaisia arkielämän virikkeitä ja aktivointiharjoitteita. Lisäksi opiskelijat auttoivat avustajakoirien ulkoiluttamisessa, hoidossa ja lihashuollossa. Invalidiliiton uusien asiakkaiden koulutustilaisuuteen osallistui kymmenen koirakkoa. Heti perään järjestettävät Kesäpäivät keräsi tänä vuonna ennätykselliset 94 osallistujaa.

– Kesäpäivien tavoitteena on tarjota sekä uusille että vanhoille koirakoille vertaistukea, lisäkoulutusta ja mahdollisuus kivaan yhdessäoloon, Invalidiliiton avustajakoira-asiantuntija Nona Borgström sanoo. Koirakot voivat myös suorittaa osaamisarvioita. Niihin koirakko osallistuu joka toinen vuosi.

Avustajakoira toimii fyysisesti toimintarajoitteisten käyttäjien koulutettuna apuvälineenä. Koira edistää ja ylläpitää käyttäjänsä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä ja auttaa päivittäisissä askareissa, kuten oven avaamisessa ja sulkemisessa, valojen sammuttamisessa, tavaroiden noutamisessa ja vaatteiden pukemisessa. Suomessa on kaikkiaan noin 70 avustajakoiraa.

Avustajakoira tarvitsee virikkeitä

Avustajakoira elää työnsä ohessa normaalia koiran elämää ja kaipaa arkeen erilaisia aktiviteetteja. Amiedun opiskelijat, Saana Palkki ja Pia Järvinen opastivat koirille erilaisia aktivointeja ja virikkeitä.

– Kolme tärkeää asiaa ovat lenkkeily, koirakaverit ja lelut. Myös avustajakoiran pitää päästä kunnolla ulkoilemaan ja haistelemaan luontoa. Kun me ihmiset luemme uutisia lehdestä, koira ”lukee” niitä ruohontupsuista, Palkki muistuttaa.

1_saanapalkki_vas

– Ja aivan kuten ihmisillä, myös koirilla on hyvä olla koirakavereita. Eikä pidä unohtaa leikkimistä. Erilaiset aktivointilelut kehittävät ja pitävät koiran mielen virkeänä.

Palkin mukaan avustajakoirien kanssa toimiminen vaatii varmempia otteita ja enemmän suunnitelmallisuutta kuin kotikoirien kanssa.

– On muistettava, että avustajakoirat ovat työkoiria ja lähestymistapa on jo siksi erilainen kuin kotikoirien kanssa.

Yhteistyölle tilausta

Opiskelijoiden mukana olo avustajakoirien koulutuksessa ja kesäpäivillä otettiin lämpimästi vastaan. Nona Borgströmin mukaan yhteistyölle oli ehdottomasti tilausta.

– On hienoa, että saimme apua ja lisäkäsiä leirille. Opiskelijat saivat harjoitella erilaisia tehtäviä, kuten koirien kynsienleikkuu, hieronta, asiakaspalvelu, erityisryhmien kohtaaminen. Yhteistyön tärkeä osa on myös kasvattaa tietoisuutta avustajakoirista, Borgström sanoo.

Amiedussa eläintenhoitajan ammattitutkinnon suorittaminen kestää noin puolitoista vuotta. Palkki toimii opiskelujen ohella kouluttajana koira- ja kissakoulussa, mutta työ avustajakoirien kanssa kiinnostaa tulevaisuudessa.

– Olen oppinut täällä paljon uutta. Avustajakoirien kouluttaminen on haaveena, mutta saa nähdä, minne elämä vie.