Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry: Älä jätä koiraa valvomatta liikkeen eteen

dog-in-a-basket

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan kauppojen, kauppakeskusten ja ravintoloiden eteen ilman valvontaa jätettyjen koirien turvallisuudesta.

Säiden lämmetessä koiria jätetään yhä huolettomammin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen. Koiralle lyhyehkökin yksinolo kaupan tai ravintolan edessä, vieraiden ihmisten ja ärsykkeiden ympäröimänä, voi olla hyvin stressaava ja pelottava kokemus. HESYlle on tullut ilmoituksia myös liikkeiden eteen pitkiksi ajoiksi ”unohtuneista” koirista, joista tulisi aina kertoa liikkeen työntekijöille.

– He voivat tavoitella koiranomistajaa kuuluttamalla tai muilla tavoin. Mikäli koiranomistajaa ei näin tavoiteta, koirasta tulee tehdä ilmoitus hätäkeskukseen, sanoo HESYn varapuheenjohtaja Anne Roine.

– Eläinsuojelulaissa koiran tilapäiselle kytkemiselle ei ole säädetty aikarajaa eikä liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia. Käytännössä eläinsuojeluviranomaiset ovat kuitenkin tulkinneet tilapäisyyden niin, että koiraa ei tulisi pitää kytkettynä remmillä tai häkissä yli tuntia. Tämä koskee myös kauppojen, terassien ja ravintoloiden eteen jätettyjä koiria. Pakkasella tai helteellä koiraa ei saa jättää ulos liikkeen eteen edes tilapäisesti, Roine jatkaa.

Kauppojen ja ravintoloiden eteen jätettyjä koiria uhkaavat monet muutkin vaarat kuin kylmyys, kuumuus ja stressi. Koira voidaan varastaa tai se voi päästä irti remmistä ja karata. Koira voi joutua myös ulkopuolisten ihmisten kiusan kohteeksi tai ohikulkevan, nahistelemaan taipuvaisen koiran uhriksi. Liikkeen eteen kytkettynä jätetty koira voi myös itse käyttäytyä arvaamattomasti, jos se kokee jonkin ympärillään vallitsevan tilanteen uhkaavaksi.

HESY suositteleekin kaikkia koiranomistajia hoitamaan ostosreissut sekä ravintolassa käynnin ja koiralenkin eri kerroilla.
– Koiraa ei kannata ottaa kauppareissulle eikä etenkään ravintolakäynnille ollenkaan mukaan. Ainoana poikkeuksena ovat kaupat, joiden edustoilla on koirahäkkejä, joihin lemmikin voi jättää turvallisesti lyhyen asioinnin ajaksi. On myös ravintoloita ja kahviloita, joiden sisätiloihin koirat ovat tervetulleita, mutta näissäkin paikoissa käynti kannattaa mitoittaa koiran temperamentin mukaiseksi ja pitää asiointi lyhyenä.

 

Häntä heiluen tarkastuksesta läpi – muutama koira eristykseen lemmikkiratsiasta

KukkolaHanna_lel_lssavi_180416

Läänineläinlääkäri Hanna Kukkola työssään

Viikonloppuna Vaasan ja Turun satamissa järjestetyissä lemmikkiratsioissa valtaosa lemmikeistä omistajineen sai jatkaa matkaansa huomautuksetta. Valtakunnallinen lemmikkieläinratsia aloitettiin Vaasan ja Turun satamista 15.–16.4.2016 Ruotsista tuleville koirille, kissoille ja freteille. Ratsioiden tarkoituksena on lisätä lemmikkien kanssa liikkuvien tietoisuutta tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä.  Vaasassa tarkastuskäynti tehtiin viikonloppuna myös kahdesti lentoasemalle. Mukana tarkastuksessa olivat aluehallintoviraston läänineläinlääkärit, kunnalliset eläinlääkärit ja tulli. Vaasassa järjestettiin samana viikonloppuna myös kansainvälinen koiranäyttely.

Uumajasta Vaasaan saapui kahdella iltalaivalla kaikkiaan nelisenkymmentä koiraa (40), joista kahden kohdalla todettiin vakavia puutteita. Toisen koiran passi oli kadonnut, minkä lisäksi myös vaadittava ekinokokkilääkitys oli jäänyt antamatta. Koira määrättiin eristykseen ja sille tehdään palautuspäätös. Toisella koirista puolestaan mikrosirun numero ja passiin merkitty numero eivät vastanneet toisiaan tarkastuksessa. Tämänkin koiran reissu päätyi eristykseen ja kotimatkalle. Turun satamassatarkastettiin kaikkiaan 22 koiraa ja yhdeksän kissaa. Koirien osalta puutteita esiintyi seitsemän kohdalla, joilta kaikilta puuttui vaadittava ekinokokkilääkitys. Muita viikonlopun tarkastuksissa havaittuja puutteita olivat omistajan nimen puuttuminen koiran passista sekä valtakirjan puuttuminen koiran kuljettajalta.

Tarkastuksia tehdään tautiriskin vuoksi

Lemmikkien liikkuvuus yli rajojen on kasvanut jatkuvasti ja samalla lisääntyvät tautiriskit. Lemmikeillä tulee olla säädetyt rokotukset ja lääkitykset voimassa aina, kun ne matkustavat EU:n alueella. Pistokoevalvonnassa kiinnitetään huomiota erityisesti rabiesrokotuksiin ja ekinokokkiloislääkityksiin. Lemmikkien tulee olla tunnistusmerkittyjä/sirutettuja ja niiden mukana tulee olla lemmikkieläinpassi. Passista näkyvät mm. voimassaolomerkinnät rabiesrokotteesta (yli 12-viikkoiset). Lisäksi koirien tulee olla lääkitty ekinokokkoosia vastaan 1–5 vuorokautta ennen niiden maahantuloa tai eläinten kanssa pitää noudattaa 28 vrk:n sääntöä. Mikäli puutteita ilmenee, voidaan eläin palauttaa takaisin lähtömaahan, eristää tai lopettaa. Eläimen laittomasta tuonnista aiheutuneet kulut maksaa omistaja, minkä lisäksi veloitetaan 200 euron tarkastusmaksu.

Seuraavat lemmikkieläinratsiat järjestetään Helsingissä 20.5., Turussa 23.5. ja Torniossa 17.6.2016.

Suomen ensimmäinen eläinsuojeluteemainen verkkolehti on avattu

elainten-ystavan-verkkolehti

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton perinteikäs jäsenlehti Eläinten ystävä on ilmestynyt jo vuodesta 1906. Nyt Eläinten ystävästä on avattu kaikille avoin verkkolehti, jossa julkaistaan sekä printtilehden parhaat palat että lehdessä julkaisematonta materiaalia.

– Eläinten ystävässä on paljon laadukkaita erikoistoimittajien ja eläinten hyvinvoinnin asiantuntijoiden kirjoittamia juttuja. Eläinten ystävän printtilehden levikki on yli 10 000 ja lukijatutkimuksen mukaan lehteä luetaan tarkkaan. Vaikka Eläinten ystävä säilyy SEYn jäsenlehtenä, halusimme tuoda laajempaan jakeluun juttuja, joilla on eläinten hyvinvoinnin kannalta merkitystä, sanoo Eläinten ystävä -lehden päätoimittaja Maria Lindqvist.

Eläinten ystävän verkkolehdessä julkaistaan muun muassa eläinten hyvinvointiin ja käyttäytymiseen, eettiseen kuluttamiseen sekä eläinsuojelulain uudistukseen liittyviä artikkeleita. Verkkolehdessä nostetaan esiin eläintenpitäjiä, jotka erityisesti panostavat eläinten pito-olosuhteisiin sekä tuodaan esiin ongelmia niin tuotantoeläinten, lemmikkien kuin luonnonvaraistenkin eläinten pidossa. Lisäksi tuodaan esiin positiivisia esimerkkejä niin meiltä kuin maailmaltakin.

– Olemme Suomessa tottuneet kuulemaan, miten meillä on maailman tiukin eläinsuojelulaki ja miten meillä huolehditaan eläimistä todella hyvin. Todellisuudessa olemme monessa asiassa tippuneet EU-maiden kärjestä. SEYn mielestä on tärkeää, että epäkohtia tuodaan suuren yleisön tietoisuuteen ja että niiden korjaamiseksi tarjotaan vaihtoehtoja. Haluamme tarjota lukijalle luotettavaa tietoa myös arjen valintojen pohjaksi, sanoo Lindqvist.

Eläinten ystävässä tuodaan esiin myös vapaaehtoisten toimijoiden tekemää käytännön eläinsuojelutyötä. Verkkolehdessä kerrotaan apua saavien eläinten kohtaloista sekä ihmisistä, jotka apua tarjoavat. Myös lukija voi tarjota omia eläintarinoitaan julkaistavaksi. Mielipidekirjoituksissa julkaistaan paitsi Eläinten ystävän toimituksen kolumneja, myös vieraskirjoittajien kantaa ottavia kirjoituksia. Kirjailija Aura Koiviston kirjoittamassa, suositussa Auran pakinassa käsitellään ajankohtaisia ja poleemisiakin eläinsuojeluaiheita sekä arjen havaintoja eläimistä ja eläinten ystävistä.

Eläinten ystävän verkkolehteä voi lukea ilmaiseksi osoitteessa elaintenystava.fi. Eläinten ystävän printtilehti on vuoden alusta ollut myös tilattava yleisaikakauslehti. Lehden vuositilaus maksaa 30 euroa ja tilauksen voi tehdä osoitteeseen sey@sey.fi.

http://www.elaintenystava.fi/

http://www.sey.fi/seytoimii/viestinta/elainten-ystava-lehti