Nyt joogaavat koiratkin! – Karvakorvat ympäri maailman joogailevat yhdessä maailman eläinten päivänä

xzd1rqekbulmkhvr0cdm

Kyttääkö kissasi tai venytteleekö koirasi vieressä, kun joogaat kotona? Huomionkipeän karvakorvan läsnäolo saattaa häiritä joogaamista, mutta nyt se on ihan sallittua: Yoogaia järjestää 4.10. Maailman eläinten päivän kunniaksi lemmikkijoogatunnin.

Tuttu tilanne monessa kodissa: kun joogamatto rullataan auki lattialle, perheen koira, kissa tai muu lemmikki säntää katsomaan, mitä on tekeillä, ja jää viereen kiehnäämään. Maailman eläinten päivän kunniaksi Yoogaia toivottaa myös nelijalkaiset joogaajat tervetulleeksi ”Furry Friend Yoga” -tunnille.

– Luvassa on kaikille sopiva, rento tunti, jonka liikkeet voi tehdä sittenkin, vaikka koira tai kissa pyörii ympärillä, lupaa joogaohjaaja Paula Solano.

Hänen seuralaisensa lemmikkijoogatunnille on borderterrieri Malva, joka jo nyt käy mielellään halailemassa ja pussailemassa joogaavaa emäntäänsä.

– Yoogaiassa on eläinrakasta porukkaa ja livetunneilla näkyy usein lemmikkejä seuraamassa omistajansa touhuja. Osa vain katsoo vierestä, mutta osa hyppii tai venyttelee vieressä, Solano nauraa.

– Lemmikki voi olla myös hyvä inspiraation lähde joogaajalle, sillä kissat ja koirathan venyttelevät paljon.

Solano neuvoo valmistautumaan lemmikkijoogatuntiin ja ylipäänsä kotona joogaamiseen sen mukaan, millainen oma lemmikki on.

– Jos tunnilla on paljon liikettä, voi olla parempi komentaa lemmikki siksi aikaa omalle paikalleen, sillä jompikumpi voi jäädä jalkoihin. Lattialla tehtävissä liikkeissä ei niin haittaa, vaikka lemmikki tulisi ihan viereen.

Yoogaia järjestää ”Furry Friend Yoga ”-tunnin sunnuntaina 4.10. Maailman eläinten päivänä klo 14.00 osoitteessa www.yoogaia.com. Tunti järjestetään englanniksi. Ohjaajina toimivat Paula Solano ja borderterrieri Malva. 

Maailman eläinten päivän kunniaksi voit myös tehdä Yoogaian testin “Onko lemmikkisi joogaguru?” tai osallistuInstragram-kisaan 28.9.-7.10. lataamalla kuvan lemmikistäsi hashtagilla #yoogaiapets.

Stockmann palvelee Mustin ja Mirrin avulla eläinasiakkaitaan entistä paremmin

Musti_ja_Mirri_tunnus2

Musti ja Mirri avaa myymälän Helsingin keskustan Stockmannille

Pohjoismaiden suurin lemmikkieläintarvikeketju Musti ja Mirri avaa marraskuussa myymälän Helsingin keskustan Stockmannille. Uuden Mustin ja Mirrin myötä Stockmannin asiakkaiden palvelut paranevat entisestään – yhdellä ostosreissulla voi hoitaa myös lemmikin tarvike- ja ruokaostokset sekä trimmauksen.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisen ostosmahdollisuuden. Uudessa myymälässämme on tarjolla myös lemmikkien turkinhoitopalvelu: Dogroom-salonki, jollaista ei muista Helsingin keskusta-alueen Musti ja Mirri -myymälöistä löydy, ja jollaista ei ole aiemmin ollut Stockmannin palveluvalikoimassa. Tuotevalikoimakin on myymälässä laaja ja sen lisäksi kaikkia verkkokaupassamme myytäviä tuotteita on mahdollista tilata myymälään”, Mustin ja Mirrin ketjujohtaja Juhana Lamberg kommentoi.

Uusi myymälä avautuu marraskuussa Stockmannin -1-kerrokseen nykyisen puutarhaosaston viereen.

Stockmann toteuttaa strategiaansa keskittymällä entistä vahvemmin muotiin, kosmetiikkaan, ruokaan ja kodin tuotteisiin. Omaa tarjontaa täydennetään houkuttelevilla vuokralaisten tuotteilla ja palveluilla erinomaisen asiakaskokemuksen takaamiseksi.

”Toivotamme Suomen ja Pohjoismaiden suurimman lemmikkieläintarvikeketjun lämpimästi tervetulleeksi lippulaivatavarataloomme. Musti ja Mirri -myymälä varmistaa sen, että lemmikkieläinten omistajille on jatkossa tarjolla aikaisempaa laajempi tuotevalikoima tavaratalossamme”, kertoo Stockmannin Real Estate -yksikön kaupallisten toimintojen johtaja Seppo Oksanen.

:KATSO VIDEO: Protect Our Pets -kampanja vaatii tunnistus- ja rekisteröintimerkintää kaikille lemmikeille EU:ssa

protectourpets-key-visual

Pentutehtailu ja laiton lemmikkikauppa kukoistavat Euroopassa. EU:n eläinsuojelujärjestöjen katto-organisaatio Eurogroup for Animals vaatii yhtenäisiä käytäntöjä eläinten tunnistusmerkintään ja rekisteröintiin EU-jäsenmaissa Protect Our Pets -kampanjan avulla.

Laittoman ja epäeettisen lemmikkikaupan kohteena olevilla eläimillä on vakavia terveys- ja hyvinvointiongelmia. Suuri määrä pimeän pentukaupan uhreja syntyy ja kasvaa ala-arvoisissa oloissa eikä niitä ole sosiaalistettu tavalliseen kotikoiran arkeen. Eläinten tautiriski on suuri ja niitä kuljetetaan pitkiä matkoja ympäri Eurooppaa. Eläinsuojelullisten ongelmien lisäksi laittomaan lemmikkikauppaan liittyy myös kansanterveydellisiä riskejä.

– Lemmikkien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on yksi SEYn tärkeimmistä lemmikkieläimiin liittyvistä tavoitteista uudistuvaan eläinsuojelulakiin. Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttavat jäljittämään eläimen omistajan ja taustan. Laittoman kaupan ja pentutehtailun suitsimisen lisäksi tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla voidaan vähentää eläinten hylkäämistä, SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo.

Huonoissa oloissa tuotetun eläimen ostajalle koituu surua ja merkittävää rahanmenoa, kun netistä ostettu lemmikki osoittautuu elinkelvottomaksi. Pentutehtaassa tuotettu koira on tyypillisesti hyvin sairas ja se saatetaan joutua lopettamaan jo nuorena.

Euroedustaja Renate Sommer (DE) on luonnostellut päätöslauselmaehdotuksen, jossa pyydetään EU-komissiota ottamaan käyttöön yhdenmukainen lemmikkien tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä koko EU:ssa.

– Eläinten laiton kauppa kukoistaa niin pitkään kun meillä on sekalaisia tunnistusmerkintäkäytäntöjä. Tarvitsemme tehokkaita keinoja omistajien jäljittämiseksi yli valtionrajojen ja se vaatii yhdenmukaisia käytäntöjä kansallisella tasolla, edustaja Sommer linjaa.

Protect Our Pets kampanja kehottaa kansalaisia ympäri Eurooppaa vaatimaan lemmikkien pakollista tunnusmerkitsemistä ja rekisteröintiä. Protectourpets.eu -sivuston kautta voi ottaa yhteyttä euroedustajiin ja vaatia toimia.

Lisätietoja:

Kampanjasivusto: http://www.protectourpets.eu/

Friskies Doggy Run – koko perheen koirajuoksutapahtuma 26.9. Helsingissä

q3hjiviyx5fgvqvamczd

Iloinen Friskies Doggy Run kokoaa koirat ja koiraystävät jälleen yhteen syyskuun lopulla. Tapahtumassa on paljon oheisohjelmaa, ja mukana menossa some-julkkikseksi noussut kultainen noutaja Soni. Osa tapahtuman tuotosta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Friskies Doggy Run järjestetään 26.syyskuuta Helsingin Keskuspuistossa, Laakson Ratsastuskentällä. Valittavana on kahden, viiden tai 10 kilometrin mittainen lenkki, jonka voi juosta yhdessä koiran ja vaikka koko perheen kanssa. Olennaista ei kuitenkaan ole nopeimman ajan saaminen, vaan yhdessä liikkumisen ilo.

Tapahtuma järjestetään jo toista kertaa. Viime vuonna tapahtuma keräsi paikalle yli 800 osallistujaa ja monet juoksijat olivat pukeutuneet värikkäisiin teema-asuihin. Tänäkin vuonna hauskimmat ja sympaattisimmat juoksijat palkitaan tuotepalkinnoin. Juoksun päätteeksi osallistujat voivat kuvauttaa koiransa veloituksetta. Kaikki osallistujat saavat mukaansa myös tuotepalkintokassin, joka sisältää koiranruokaa ja -herkkuja, alennuskuponkeja, koiratuotteita ja yllätyslahjoja.

Koirajuoksun lisäksi tapahtumassa on runsaasti oheisohjelmaa. Osallistujat voivat muun muassa huollattaa koirien kynnet veloituksetta juoksukuntoon. Koirille on tarjolla myös hierontaa ja lihashuoltoa sekä koirien leikkipuisto, suosittu herkkurata ja temppukoulu.

Koirajuoksijat ja lajista kiinnostuneet saavat harrastukseensa vinkkejä ammattilaisilta ja paikan päällä voi tutustua myös muihin trendilajeihin kuten koiratanssiin ja koiravaljakkourheiluun.

Tapahtumaan saapuu paikalle some-julkkikseksi singahtanut kultainen noutaja Soni, jonka videota on katsottu jo yli 16 miljoonaa kertaa. Tapahtumassa nähdään, kuinka Soni tällä kertaa selviytyy herkkuradasta ja koirajuoksusta.Osa tuotosta lahjoitetaan tänä vuonna WiseNose-hajuerotteluyhditykselle, joka tekee tärkeää työtä koirien ja ihmisten syöpätutkimuksen hyväksi koirien hajuaistia hyväksi käyttäen.

Tapahtumatiedot:

Aika: Lauantaina 26.9.2015. Tapahtuma alkaa klo 11:00.

Paikka: Laakson ratsastuskenttä, Keskuspuisto, Auroranportti 4, 00430 Helsinki

Osallistumismaksu: 15 € / henkilö. Alle 7 -vuotiaat lapset maksutta vanhemman osallistujan kanssa samassa joukkueessa.

Linkit

Tapahtumasivusto: https://www.doggyrun.fi

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/doggyrun

Suomalaisten koirarotujen geeneille perustetaan geenipankki tulevaisuuden turvaamiseksi

Finnish_Spitz_600

Suomen Pystykorva

Suomalaiset koirarodut on päätetty ottaa mukaan kansalliseen eläingeenivaraohjelmaan. Rotujen geeneille perustetaan oma geenipankki, jonne etsitään nyt tallennettavaksi jokaisesta rodusta vähintään 25-30 uroksen geenejä. Geenipankin avulla turvataan rotujen ainutlaatuisten ominaisuuksien säilyminen ja perinnöllinen monimuotoisuus. Suomen Kennelliitto, kotimaisten rotujen järjestöt ja Luonnonvarakeskus päättivät geenipankin perustamisesta kokouksessaan elokuussa.

Suomalaisia koirarotuja ovat suomenajokoira, suomenlapinkoira, karjalankarhukoira, lapinporokoira ja kansalliskoira suomenpystykorva. Rodut ovat kansallisaarteita, sillä ne edustavat arvokasta elävää suomalaista kulttuuriperintöä, joka liittyy kiinteästi Suomen kansan historiaan.

Suomenpystykorvan avulla metsästetään lintuja, suomenajokoira on jalostettu jäniksen ja ketun ajometsästykseen, karjalankarhukoiran avulla metsästetään hirveä ja suurpetoja ja lapinporokoira ja suomenlapinkoira ovat paimentavia koiria. Kotimaisten rotujen lisäksi geenipankkiin otetaan mukaan pohjanpystykorvan suomalainen kanta.

Geenipankki on hätävara

Jotta rodut ja niiden ainutlaatuiset ominaisuudet säilyisivät, täytyy niiden jalostuksessa huolehtia koko populaation elinvoimaisuudesta sekä riittävän perinnöllisen vaihtelun säilymisestä. Kotimaisten koirarotujen pakastetun geenipankin kokoamisen tavoitteena on rotujen geneettisen monimuotoisuuden ylläpitäminen sekä geenien satunnaisen häviämisen estäminen ja sukusiitosasteen nousun hillitseminen.

Geenipankki on hätävara. Sitä ei ole tarkoitettu rodun kehittämiseen vaan kannan elvyttämiseen, jos tarve niin vaatii. Rotujen elinvoimasta ja ominaisuuksista on huolehdittava ensisijaisesti perinteisellä kasvatuksella ja jalostuksella.

Osa pankista pidetään hyvin pitkäaikaisessa säilytyksessä ja sitä käytetään ainoastaan äärimmäisessä hätätilanteessa, jossa rotu on luotava uudestaan.

Uroskoiria etsitään luovuttajiksi

Geenipankkiin etsitään siemennesteen luovuttajiksi sopivia uroksia. Uroksia tarvitaan joka rodussa vähintään 25-30. Uroksen omistaja voi ehdottaa koiraansa luovuttajaksi rotujärjestön kautta. Rotujärjestö esittää luovuttajakoiria Kennelliitolle, jonka kanssa yhdessä valitaan koirat. Koiran omistaja saa käyttöönsä yhden siemennysannoksen. Loput hän luovuttaa geenipankin käyttöön.

Luovuttajiksi soveltuvat uroskoirat ovat

  • terveitä: niillä ei ole tiedossa olevia perinnöllisiä sairauksia
  • mahdollisimman vähän sukua nykyiseen narttupopulaatioon
  • keskenään mahdollisimman eri sukuisia
  • puhdasrotuisia ja niiden sukutaulusta tunnetaan vähintään neljä polvea (taustoiltaan tunnetut rotuunotot eivät kuitenkaan ole poissuljettuja)
  • viiden polven sukusiitosasteeltaan korkeintaan 6,25.

Luovuttajakoirilla suositellaan olevan rodun perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelman (PEVISA) vaatimat sekä jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) suosittelemat terveystutkimukset sekä näyttöä käyttöominaisuuksista. Tästä voidaan poiketa pitkän uran tehneen, erittäin hyvän työkoiran osalta.

Kansallinen eläingeenivaraohjelma

Suomi on 190 muun valtion kanssa allekirjoittanut kansainvälisen biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen. Sopimuksen tavoitteina ovat biologisen monimuotoisuuden suojelu, sen osien kestävä käyttö ja perintöaineksen käytöstä saadun hyödyn oikeudenmukainen ja tasapuolinen jako.

Sopimusta toteutetaan Suomessa muun muassa kansallisen eläingeenivaraohjelman avulla. Koirien geenipankki on osa tätä ohjelmaa, jonka tavoitteita ovat, että

  • uhanalaiset alkuperäisrodut eivät kuole sukupuuttoon
  • alkuperäisrotuja ylläpidetään taloudellisesti kestävällä tavalla
  • geneettinen vaihtelu säilyy kotieläinroduissa mahdollisimman laajana
  • kotieläinten tuotantokyvyn ja kestävyyden tasapainoinen kehittäminen on huomioitu jalostusohjelmissa
  • kotieläingenetiikkaan, jalostukseen ja kotieläingeenivaroihin liittyvää osaamista ja tietoutta ylläpidetään ja vahvistetaan.

Kansallinen eläingeenivaraohjelma on toiminut vuodesta 2004. Ohjelmaa uudistetaan tänä vuonna, ja tässä yhteydessä perustetaan myös koirille geenipankki. Ohjelman koordinoinnista vastaa maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa Luonnonvarakeskus (Luke). Koirien osalta päävastuullisena organisaationa toimii Kennelliitto.