Agilityn maajoukkuekarsinnat kisataan Jyväskylässä 27.–28.6.2015

Suomalaisen agilityn huiput kokoontuvat Jyväskylän Killerille 27.–28.6.2015 kilpailemaan paikoista Suomen maajoukkueessa. Jyväskylän Agility Team ry:n ja Suomen Agilityliiton yhteistyössä järjestämässä kilpailussa ratkotaan maajoukkue elokuun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Lietoon ja lokakuun maailmanmestaruuskisoihin Italian Bolognaan. Maajoukkuekarsinnat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Jyväskylässä.

Agility on ohjaajan ja koiran saumattomaan yhteistyöhön perustuva urheilulaji, joka on huipputasolla sekä fyysisesti että henkisesti haastavaa äärimmäisen nopean temponsa vuoksi. Jatkuvasti kasvavalla koiraurheilulajilla on tällä hetkellä Suomessa noin 13 000 harrastajaa, ja Suomi onkin kansainvälisten arvokisamitalien saldon perusteella yksi maailman menestyneimmistä agilitymaista. Maajoukkuekarsinnat tarjoavat hienon mahdollisuuden seurata lajin huippunimiä sekä tutustua vauhdikkaaseen ja jännittävään koiraurheilulajiin.

Faktoja maajoukkuekarsinnoista

– Kisaamassa kolme eri säkä- eli kokoluokkaa: mini, medi ja maksi.

– Alkavat lauantaina 27.6., jolloin kukin säkäluokka kisaa hyppy- ja agilityradan. Lauantailta pääsee jatkoon sunnuntaille jokaisen säkäluokan 44 parasta koirakkoa.

– Sunnuntaina 28.6. kisataan agility- ja hyppyrata sekä finaalirata, joka on sekin agilityrata.

– Sunnuntain karsintakilpailun tuloksista Agilityliitto lajiliittona ehdottaa edustusjoukkueen kokoonpanoa, jonka vahvistaa Kennelliiton hallitus.

Agilityyn lajina voi tutustua esimerkiksi videon (https://www.youtube.com/watch?v=s_rIqSnAJhk) avulla, jossa esiintyvät tamperelainen Outi Harju ja kooikerhondje Olli. He voittivat pronssia maailmanmestaruuskilpailujen mediluokan yksilökilpailuissa, jotka järjestettiin vuonna 2014 Luxemburgissa.

Maajoukkuekarsintojen tapahtumapaikkana toimii Jyväskylän Agility Team ry:n oma agilityhalli JAT-Tila Killerillä (Sykeraitti 6, Jyväskylä).

Maajoukkuekarsintojen www-sivut löytyvät osoitteesta http://karsinnat2015.jatti.fi

Uusi lemmikkitapahtuma Messukeskukseen

Elainystavani16_etusivu

Uusi Eläinystäväni-tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran 16.–17.4.2016 Messukeskuksessa. Lemmikkien lisäksi tapahtuma esittelee välineitä ja tarvikkeita lemmikkien omistajille sekä tarjoaa tietoa lemmikin hankintaa suunnitteleville.

Tapahtuman järjestää Suomen Kennelliiton tytäryritys Showlink Oy yhteistyössä Messukeskuksen kanssa. Messuilla on luvassa runsaasti ohjelmaa lemmikeiden ystäville: mm. koirien pentunäyttely, kissanäyttely, hyötykoiranäytöksiä, jyrsijänäyttelyitä sekä akvaarioharrastajien näyttely.

– Tietoiskulavalle puolestaan tulee laadukkaita puheenvuoroja eläimistä ja lemmikkiharrastuksesta sekä paneelikeskusteluja alan ajankohtaisista aiheista. Tavoitteena on tarjota tietoa eri näkökulmista – olipa messukävijä sitten pitkän linjan lemmikkiharrastaja tai vasta suunnittelemassa lemmikin hankintaa, sanoo Showlinkin toimitusjohtaja Johanna Tuomi.

Monipuolisen ohjelmakattauksen lisäksi tapahtumassa esitellään myös erilaisia välineitä ja tarvikkeita lemmikkiharrastajille.

– Perinteisten lemmikkitarvikkeiden ohella messuilla on esillä ja myynnissä myös esimerkiksi sisustustarvikkeita ja lahjatavaroita. Lemmikkien omistajilla sisustustuotteet kuluvat nopeammin ja he ovat usein myös kiireisiä arjessaan, joten eläintapahtuma on luonteva paikka ostaa uusia tuotteita eläinkotiin. Eläinaiheiset lahjat ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, joten mikä olisikaan parempi paikka tutustua niihin kuin alan tapahtuma, Tuomi pohtii.

Eläinystäväni-messut järjestetään Messukeskuksessa samaan aikaan Lapsimessujen, pienoismallitapahtuma Model Expon, Kädentaitotapahtuman ja OutletExpon kanssa. Lemmikkitapahtuma houkutteleekin kävijöikseen eri-ikäisiä lemmikkien ystäviä.

– Eläinystäväni-tapahtuma on suunnattu koko perheelle. Samanaikaiset tapahtumat tuovat lisäarvoa kävijöillemme, sillä lemmikkien paijaamisen lomassa esimerkiksi shoppailusta kiinnostuneet pääsevät ostoksille ja pienoismallien ystävät ihastelemaan hienoja miniatyyrejä. Toivomme toki, että samanaikaiset tapahtumat houkuttelevat myös uusia ystäviä lemmikkiharrastuksen pariin, kun vanhemmat ja lapset voivat tulla tutustumaan erilaisiin eläimiin ja kyselemään tietoa lemmikinpidosta, Tuomi kertoo.

Suomen Kennelliitto ry: Varmista koiralle turvallinen kesä

puppy_dog_1024x768

Koiran hyvinvointi tulee huomioida myös kesällä. Kesäisin on mukavaa ulkoilla ja liikkua koiran kanssa, mutta muutamat asiat on hyvä ottaa huomioon. Kennelliitto muistuttaa, että koiraa ei tule jättää kesällä kuumaan autoon. Lisäksi erityistä huomiota ulkoillessa vaativat muun muassa punkit, käärmeet, ampiaiset ja sinilevä.

Koiran kanssa matkustettaessa tulee varmistaa, ettei koiralle tule ajon aikana liian kuuma, eikä se joudu olemaan suorassa auringonpaisteessa. Pitkillä matkoilla tulee pysähtyä usein ja huolehtia koiran veden saannista. Koiraa ei tule jättää pysäköityyn autoon hetkeksikään yksin. Ikkunoiden auki jättäminen ei estä tarpeeksi auton sisätilan kuumentumista. Myös varjossa auton sisälämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi ja koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.

Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat lämpötilan nousu, läähätys, levottomuus ja horjahtelu. Muita oireita voivat olla kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu sekä ripuli. Koiraa voi viilentää valelemalla sitä varovasti vedellä noin puolen tunnin ajan. Kasteltu pyyhe on myös hyvä viilennyskeino. Koiralle annetaan vettä juotavaksi pieniä määriä kerrallaan. Kun koira virkoaa, se on vietävä eläinlääkäriin tarkkailtavaksi.

Sinilevä ja punkit

Keskikesällä meri- ja järvivesissä voi esiintyä myrkyllistä sinilevää. Samanlaiselta näyttävää siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, kun sinilevä puolestaan runsastuu kesällä vesien lämmettyä.Levä näkyy vedessä yleensä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina tai rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa puuromaisen kerroksen.

Koiran ei saa antaa juoda vettä, eikä sen saa antaa uida sinileväisessä vedessä. Jos koira kuitenkin karkaa veteen, sen turkki on pestävä ja huuhdeltava huolellisesti, jottei koiran iho pääse ärtymään.

Sinilevälle altistunut koira saa yleensä rajuja oireita, joita ovat oksentelu, ripulointi, lihaskouristukset, koordinaatiokyvyn heikkeneminen ja voimakas vapina. Jos koira juo sinilevän myrkyttämää vettä, on seurauksena pahimmillaan koiran kuolema. Koiran alkaessa oireilla, se on vietävä epäröimättä eläinlääkärille.

Kesäisin ulkoiltaessa koiraan tarttuu helposti punkkeja. Koiralle tulee tehdä säännöllisesti punkkitarkastus lenkkien jälkeen. Punkkeja vastaan suositellaan hankkimaan eläinlääkäriltä tai apteekeista punkkien estolääke, joita on olemassa erilaisia. Estolääke estää punkkeja kiinnittymästä tai tappaa ne. Jos punkki kuitenkin kiinnittyy koiraan, se pitää irrottaa mahdollisimman pian, jotta punkin mahdollisesti levittämät taudit eivät siirry koiraan. Irrottaminen onnistuu parhaiten punkkipihdeillä, joilla punkkia tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa ja poistetaan se kiertävällä liikkeellä.

Kyynpuremat ja ampiaisen pistot

Kyynpurema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Kyynpureman oireita voivat olla koiran voimaton käyttäytyminen, purema-alueen voimakas turpoaminen ja kovat kivut. Mikäli koiraa on purrut kyy tai näin voi epäillä tapahtuneen, tulee omistajan viedä koira välittömästi eläinlääkäriin.

Jos kyy puree koiraa, ensiapuna koira tulee pitää mahdollisimman liikkumatta ja kantaa koira kotiin, mikäli se on koon puolesta mahdollista. Näin toimimalla voidaan estää myrkyn leviäminen.

Kyytablettien antamista koiralle ei suositella. Kyytablettien kortisoni voi aiheuttaa yhdistettynä kyynmyrkkyyn esimerkiksi munuaisvaurioita. Kortisoni saattaa myös peittää osan oireista, vaikka myrkyn aiheuttamia muutoksia koiran elimissä ja verisuonissa se ei korjaa.

Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Useimmiten ampiainen pistää koiraa päähän ja käpäliin. Vaarana pään alueen pistoksissa ovat turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai jopa allerginen reaktio. Jos koira oireilee voimakkaasti, se on vietävä eläinlääkäriin.

Kennelliitto toivottaa kaikille turvallista kesää ja mukavia yhteisiä hetkiä koiran kanssa!

Koiralta löydetty antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-bakteeri

3fa33711-074e-4f1b-89a3-3235c637f98a-main_image

NDM-bakteerin testaus karbapenemaasin tuoton varalta, nk. apila-testi. Kuva: Thomas Grönthal.

Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-Escherichia coli –bakteeri eläimeltä. Bakteeri tuottaa niin kutsuttua New Delhi -metallo-beetalaktamaasia (NDM), joka hajottaa kefalosporiini- ja karbapeneemiantibiootteja. NDM-bakteerit ovat yleensä vastustuskykyisiä lähes kaikille antibiooteille. Bakteeri eristettiin itäsuomalaisen koiran korvanäytteestä Eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Koiraa oli lääkitty useilla antibiooteilla.

Bakteerin ominaisuuksia ja levinneisyyttä selvitetään

Karbapenemaaseja, kuten NDM, tuottavat bakteerit ovat Suomessa ihmisillä yleistymässä. Viiden viime vuoden aikana karbapenemaasia tuottava bakteeri on todettu 66 ihmisellä; näistä 25:llä oli kyseessä NDM-tartunta. Tällaiset bakteerit ovat ihmisillä yleisiä Kaukoidän ja Välimeren maissa, erityisesti sairaaloissa. Ne ovat rantautuneet Suomeen ulkomaisista sairaaloista tulevien potilaiden ja matkailijoiden mukana.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittävät yhteistyössä nyt löytyneen bakteerikannan ominaisuuksia, alkuperää sekä levinneisyyttä. Alustavien tutkimusten perusteella samantyyppinen bakteeri on löytynyt myös toiselta koiralta. Koirilla on yhteys toisiinsa.

NDM-bakteeritartunta on usein oireeton. Bakteerit eivät ole perusterveille ihmisille tai eläimille vaarallisia, mutta niiden aiheuttamia infektioita on vaikea hoitaa tehokkaiden lääkkeiden puuttuessa. Ne ovat aiheuttaneet maailmalla useita sairaalaepidemioita. Bakteerit voivat myös levitä ihmisten ja eläinten välillä.

Antibioottiresistenssi lisääntynyt seuraeläinten taudinaiheuttajissa

Vastikään julkaistun FINRES-Vet 2010–2012 -raportin mukaan antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat lisääntyneet huolestuttavasti koirilla ja kissoilla. Esimerkiksi laajakirjoisia beeta-laktamaaseja (nk. ESBL) tuottavien bakteerien osuus kolminkertaistui 1,5 %:sta 4,3 %:iin seurantajakson aikana. Kehityssuunnan taittamiseksi antibioottien käyttöä pitää eläimillä vähentää. Niitä tulee käyttää vain bakteeri-infektioiden hoitoon. Bakteriologisten näytteiden tutkiminen on tärkeää, jotta hoito valitaan alun perin oikein ja jotta vastustuskykyiset bakteerit löydetään ajoissa.

Koiraystävällinen Hotel Indigo järjesti Canine Cocktail -tilaisuuden koiranomistajille ja näiden lemmikeille

1_dsc_8955

Helsingin Bulevardille maaliskuussa 2015 avautunut Hotel Indigo järjesti tiistaina 2. kesäkuuta Soup & Juice -ravintolassaan Canine Cocktail -tilaisuuden koiranomistajille ja näiden lemmikeille. Tilaisuuden avulla Hotel Indigo haluaa viestiä lemmikkiystävällisestä linjastaan.

1_dsc_9030

 

1_dsc_9019

Tilaisuudessa esiintyi eläintenkouluttaja Tuire Kaimio, joka on kouluttanut ammatikseen useita eläimiä elokuviin, kuten Poika ja ilves -elokuvan ilveksen, sekä opastanut Nepalissa paikallisia norsujen käsittelyssä. Canine Cocktail -tapahtuma toteutettiin yhdessä Musti ja Mirri -eläintarvikemyymälöiden ja Dogroom-trimmaussalongin kanssa.

”Hotel Indigossa lemmikit saavat aina oman huomionsa. Myös koirasi on lomalla ja me pidämme huolta, että lemmikkisi viihtyy”, toteaa hotellinjohtaja Mikaela Pomrén. ”Hotelliimme voi varata myös erityisen koirapaketin, jossa lemmikille on tarjolla oma koirapeti ja pyyhe, vesikuppi, sekä koiranruokaa ja pieni yllätyspussi. Hotel Indigon ravintoloihin ja terassille voi myös ottaa ihmisen parhaan ystävän mukaan. Nelijalkaiselle asiakkaillemme on niissä aina tarjolla muun muassa oma vesikuppi.” jatkaa Pomrén.

Agilityn SM-kilpailut 13.-14.6.2015 Oulussa

140831IMG_2070

 

Kuvaaja Arto Havana Studio EppuAppu

Haukiputaalainen koiraurheiluseura Active Dogs ry järjestää agilityn SM-kilpailut Oulussa 13.–14.6. Kilpailupaikkana toimii Oulun Normaalikoulun keinonurmikenttä Linnanmaalla.

Kisaviikonlopun aikana Norssin kentällä nähdään yli 1500 vauhdikasta urheilusuoritusta. Tapahtuma käynnistyy jo perjantaina 3-luokan koirakkojen virallisilla kilpailuilla.

Kamppailu SM-mitaleista alkaa lauantaina joukkuekilpailuilla. Nelihenkisiä joukkueita osallistuu kisoihin yli kaksisataa.

Kisat huipentuvat sunnuntaina, kun yli seitsemänsataa koirakkoa mittelee henkilökohtaisista suomenmestaruuksista. Suosikeistaan voi lyödä myös vetoa, sillä sunnuntain kilpailu on Veikkauksen pelikohde.

Oulun seudun koirakot ovat menestyneet hyvin sekä yksilö- että joukkuekilpailuissa, joten mitalitoiveet ovat kotikisoissa korkealla. Kisoihin on vapaa pääsy, ja paikan päälle toivotaankin runsaasti yleisöä koirakkoja kannustamaan. SM-kisoja on mahdollista seurata koko viikonlopun ajan myös internetin livelähetyksen kautta.

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille ihmisille. Suomessa agilityn parissa liikkuu yli 10 000 ja maailmanlaajuisesti yli 100 000 harrastajaa.

Agilityssa ihmisen ohjaama koira pyrkii suorittamaan tuomarin suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaminen tapahtuu liikkumalla sekä kehon liikkeitä ja ääntä käyttämällä.

Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä.

Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa pelkästään omaksi ja koiran iloksi. Suomalaiset koirakot ovat menestyneet agilityssa myös kansainvälisellä tasolla.

http://www.agilitysm2015.fi/

Eläinlääkäriasemien verkkosivuilla ilmoitetuissa hinnastoissa puutteita

vet-clipart-eiM7rXLin

Aluehallintovirastojen toteuttama valvontakampanja osoitti, että kaikki eläinlääkäriasemat eivät tunne hintamerkintäasetuksen vaatimusta hinnaston esittämisestä verkkosivuilla.

Kulutushyödykkeen hinnan ilmoittamisesta annetun asetuksen eli ns. hintamerkintäasetuksen mukaan palveluntarjoajan on julkaistava hinnasto verkkosivustoilla, joilla harjoitetaan kaupankäyntiä. Hinnaston ansiosta kuluttajilla on mahdollisuus vertailla eri yritysten hintoja.

Hinnastossa on esitettävä myyntihinnat, tai jos täsmällisiä myyntihintoja ei voida esittää, tiedot myyntihintojen määräytymisperusteista (esimerkiksi X € / tunti). Jos erilaisia palveluja on niin paljon, että kaikkien hintoja ei ole mahdollista merkitä hinnastoon, riittää, että hinnastoon merkitään tavallisimpien palveluiden myyntihinnat tai niiden määräytymisperusteet. Hinnastossa on tällöin oltava maininta täydellisestä, kaikki palvelut sisältävästä hinnastosta ja kuluttajalle on annettava sen tiedot hänen niitä pyytäessään.

Aluehallintovirastot selvittivät, kuinka hyvin eläinlääkäriasemat noudattavat velvollisuutta hinnaston esittämisestä verkkosivustoilla. Valvontakampanja toteutettiin maalis-toukokuussa 2015 kaikkien aluehallintovirastojen alueilla sekä Ahvenanmaalla ja sen aikana tarkistettiin yhteensä lähes 260 verkkosivustoa. Kampanjan tavoitteena oli myös edistää hintamerkintäsäännösten tunnettuutta ja niiden noudattamista.

Hieman alle puolella tarkastetuista verkkosivustoista oli puutteita hinnaston ilmoittamisessa. Useimmiten hinnastoa ei ilmoitettu verkkosivuilla lainkaan tai se oli hyvin suppea. Suurin osa puutteista johtui siitä, ettei yritys ollut tietoinen velvoitteesta pitää palveluhinnasto esillä myös verkkosivuilla. Havaitut puutteet korjattiin pääsääntöisesti nopeasti sen jälkeen kun aluehallintovirasto oli ollut elinkeinonharjoittajaan yhteydessä.

Valvontakampanja lisäsi eläinlääkäriasemien tietoisuutta hintamerkintäasetuksen sisällöstä. Yritykset saivat tarkastajilta tarvittaessa tietoa myös muista hintojen merkitsemiseen liittyvistä velvoitteista.

Aluehallintovirastot ja kuluttaja-asiamies jatkavat palveluhinnastojen esilläpitoon liittyvää valvontaa osana yleisiä hinnan ilmoittamista koskevia valvontatehtäviään.

Lue lisää:

KKV:n tiedote 4.3.2015: Aluehallintovirastot tarkastavat eläinlääkäriasemien verkkosivujen hinnastoja