Eläimellistä menoa Messukeskuksessa

eddccf15-5138-4d97-81f2-fb3473fbe60e-main_image

PetExpo esittelee monipuolisesti mm. matelijoita.

Lemmikkien ja lemmikkien ystävien oma tapahtuma PetExpo houkuttelee eläinrakkaat Messukeskukseen 11.–12.4. Luvassa on kattava paketti lemmikkieläintietoutta sekä useita eri näyttelyjä ja kilpailuja.

Perinteisesti vahvan kissaedustuksen lisäksi myös koirat ovat tänä vuonna PetExpossa monipäisesti ja monipuolisesti mukana. Messuvieraiden ihasteltavana on koiraroduista muun muassa mopsi, vesikoira, sheltti, perunkarvatonkoira, meksikonkarvatonkoira, parssonrusseli, skotlanninhirvikoira, lagotto, whippetti, kerryterrieri, vehnäterrieri, amerikankarvatonterrieri, greyhound sekä collie. Rotuyhdistysten pisteillä kävijät pääsevät myös halutessaan keskustelemaan Suomen parhaiden koira-asiantuntijoiden kanssa.

Myös matelijoiden osanotto on tänä vuonna monipuolista, kun Suomen Herppiharrastajat ry ja nuolimyrkkysammakoihin keskittynyt Suomen Dendrobatidae Yhdistys ry esittelevät matelijaharrastusta osastoillaan. Mukana on lukuisia eri terraarioeläimiä afrikkalaisista tuhatjalkaisista maailman myrkyllisimpiin skorpioneihin.

PetExpo-lavan ohjelman teemana on lemmikin eettinen hankkiminen. Puheenvuoroja kuullaan matelijoiden ja eksoottisten eläinten vastuuntuntoisesta hankkimisesta sekä lemmikkien hyvinvoinnin huolehtimisesta ja eläinsuojelusta. Ohjelmassa on lisäksi esityksiä lemmikkisiileistä, kesyrotista ja lemmikkilintuharrastuksen myyteistä.

Useita näyttelyjä ja kisoja

PetExpossa järjestetään myös erilaisia kilpailuja ja näyttelyjä. Ruuhka-Suomen Rotukissayhdistys ry:n järjestämässä näyttelyssä on satoja kissoja eri kategorioista. Ladie’s Kennel Club ry, jonka toiminta-ajatus on hyväntekeväisyys, kerää tänä vuonna varoja Avustajakoirat ry:lle järjestämällä koirien ryhmänäyttelyn, jossa on mukana terriereitä, seurakoiria ja kääpiökoiria.

Kesyrotille messuilla on tänä vuonna Grand Gala 2015 -näyttely ja agilitykisat. Suomen Kaniyhdistys ry järjestää Pohjoismaisen kanistandardin mukaisen virallisen ulkomuotonäyttelyn molempina messupäivinä. Messuilla on myös Suomen lemmikkikanit ry:n järjestämä kaksipäiväinen näyttely, frettinäyttely ja kanien estekisat.

Lemmikkien ystävien oma tapahtuma PetExpo 11.-12.4.2015 Messukeskuksessa. Samaan aikaan ja samalla lipulla myös Lapsimessut, pienoismalli- ja harrastetapahtuma Model Expo, ostosmahdollisuuksien OutletExpo sekä käsityö- ja askarteluharrastajien Kädentaitotapahtuma.

www.petexpo.fi,

www.facebook.com/petexpo.fi

Suomen suurin koiratapahtuma uudistuu

11022540_1049306445098958_5835230101543719596_n

Suomen suurin koiratapahtuma uudistuu ja on nyt nimeltään Koiramessut. Kennelliitto järjestää koko perheen tapahtuman Messukeskuksessa Helsingissä 5.-6. joulukuuta 2015. Tapahtuman verkkosivut on nyt avattu. Koiramessujen yhteydessä järjestettävien koiranäyttelyiden tuomarilistat on myös julkaistu ja ilmoittautumiset näyttelyihin ovat auki.

Koiramessuilla näkee kaiken koirista saman katon alla. Viikonlopun aikana voi katsella upeita näytöksiä, tutustua eri harrastuslajeihin ja tehdä ostoksia lukuisilta koira-alan tarvikemyyjiltä. Myös perheen pienemmille järjestetään omaa ohjelmaa.

Viikonlopun aikana Messukeskuksessa nähdään tuhansia koiria yli 300 eri rodusta. Rotuihin pääsee tutustumaan myös rotutorilla, jossa koiraroduista voi kysellä suoraan harrastajilta. Koirakysymyksiin löytää vastauksen myös Kennelliiton Hau life! -ständiltä.

Tuhannet koirat saapuvat Messukeskukseen kilpailemaan halutuista koiranäyttelytitteleistä. Koiramessujen yhteydessä järjestetään kaksi kansainvälistä, yksipäiväistä koiranäyttelyä. Tapahtuma kasvaa myös kahdella pentunäyttelyllä, jotka järjestetään omassa hallissaan molempina päivinä. Näyttelyiden ilmoittautumiset on nyt avattu.

Viikonlopun aikana kilpaillaan myös koiratanssin Pohjoismaiden mestaruuksista. Luvassa on upeita ja koskettavia koiratanssiesityksiä pohjoismaiden huippuesiintyjiltä.

Kissojen ja koirien pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin mahdollisuuksia selvitetty

4.1.1

Eläinsuojelulain uudistamiseen liittyen on selvitetty koirien ja kissojen pakollisen merkinnän ja rekisteröinnin järjestämisen mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Selvityksen teki maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta Eläinten hyvinvointikeskus.

Rekisterin luomisessa ja ylläpidossa voitaisiin hyödyntää jo olemassa olevia järjestelmiä. Rekisterin pystyttämisestä ja ylläpidosta aiheutuisi kustannuksia ja merkintä- ja rekisteröintivelvoitteen valvonta vaatisi myös viranomaisresursseja. Merkintä- ja rekisteröintivelvoite parantaisi etenkin kissojen asemaa. Se saattaisi antaa myös epäsuorasti keinoja puuttua koirien laittomiin tuonteihin ja pentutehtailuun.

Kissojen ja koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tarkoittaa sitä, että jokaisella eläimellä on tunnistusmerkintä, jonka tiedot on yhdessä omistajatietojen kanssa kirjattu rekisteriin. Näin esimerkiksi löytöeläimen omistajan tiedot löytyvät rekisteristä, ja eläin pääsee nopeasti takaisin kotiin. Rekisteri toimii myös toiseen suuntaan: tietyllä henkilöllä olevien eläinten tiedot on mahdollista tarkastaa rekisteristä. Tunnistusmerkintänä käytetään yleisimmin eläimen nahan alle asetettavaa mikrosirua.

Koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä on jo säädetty kattavasti useissa Euroopan maissa. Koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla muun muassa kontrolloidaan koirien kantamaa rabiesta, pyritään puuttumaan löytöeläinongelmaan ja ehkäistään laitonta eläinten tuontia. Kissojen rekisteröinnistä on säädetty harvemmin. Kattavia selvityksiä siitä, kuinka rekisteröintivaatimus on vaikuttanut, ei ole tehty.

Kissoille merkintä- ja rekisteröintijärjestelmä olisi tarpeellisempi kuin koirille. Kissoja tulee löytöeläinhoitoloihin vuositasolla noin 10 000, ja vain pieni osa niistä palautuu takaisin omistajilleen. Koirat on jo melko kattavasti rekisteröity vapaaehtoisiin rekistereihin. Koirien kohdalla tarvitaan kuitenkin velvoite tietojen pitämiseksi ajan tasalla, sekä työkaluja laittomiin tuonteihin ja pentutehtailuun puuttumiseen.

Rekisteröintivelvoitteen valvontaan tulisi antaa selkeä ohjeistus, jotta valvonnalle ei aiheudu lisätöitä, vaan rekisteristä muodostuisi työkalu, joka tukee valvonnan työtä. Rekisteristä kannattaisi tehdä avoin myös muiden lemmikkieläinten tunnistustietojen tallentamiselle. Mitä enemmän eläimiä rekisteröidään ja mitä suuremman osuuden eläimistä rekisteri kattaa, sitä alhaisemmaksi tulee yksittäisen eläimen rekisteröintikustannus.

Selvitys on ladattavissa Eläinten hyvinvointikeskuksen www.eläintieto.fi -verkkosivuilla
Lisätietoja eläinsuojelulain uudistamisesta http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elaimet/elainsuojelulaki.html

Helsingin eläinsuojeluvalvonnassa aiempaa enemmän toimenpiteitä

Pets-17

Kuvituskuva.

Helsingin kaupungin eläinlääkärit joutuivat usein puuttumaan siihen, että vakavasti sairasta eläintä ei hoideta tai lopeteta.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen eläinlääkärit tekivät viime vuonna 388 eläinsuojelutarkastusta Helsingissä. Tarkastusten määrä on pysynyt samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Suurin osa eläinsuojeluilmoituksista oli yksityisten henkilöiden tekemiä ja suurin osa tarkastuksista tehtiin yksityisasuntoihin. Eläinlääkärit tarkastavat myös mm. talleja, eläinkauppoja ja eläintapahtumia.

Helsinkiläisten eläinsuojeluilmoitukset koskivat yleensä koirien liiallista yksinoloa ja koirien ulkoilutuksen puutetta, puutteita eläinten ruokinnassa sekä eläinten pahoinpitelyjä ja kovakouraista kohtelua.

Helsingissä on arviolta 70 000–80 000 lemmikkieläintä. Lisäksi Helsingissä on arviolta noin 500 harrastehevosta, tuotantoeläintila ja kaksi kotieläinpihaa. Eläinsuojelulain toteutumista Helsingissä valvovat Helsingin ympäristökeskuksen eläinsuojelueläinlääkäri ja valvontaeläinlääkäri sekä poliisi.

Virkaeläinlääkärit ryhtyivät toimenpiteisiin aiempaa useammin

Eläinsuojelullisia toimenpiteitä vaativien tarkastusten osuus oli aiempaa korkeampi, 60 prosenttia kaikista tarkastuksista. Toimenpiteistä 51 prosenttia oli eläinsuojelulain 42 § mukaisia määräyksiä tai kieltoja epäkohtien korjaamiseksi ja 49 % oli eläinsuojelulain 44 § mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi, muun muassa tilapäinen hoidon hankkiminen muualta tai uudelleensijoitus. Lisäksi lievempien eläinsuojelullisten epäkohtien johdosta annettiin neuvoja ja ohjeita.

Tavallisimmin määräyksiin tai kieltoihin johtivat puutteet eläinten perushoidossa, kuten ruokinnassa, juotossa ja liikunnansaannissa, pitopaikan puhtaudessa ja turkinhoidossa, eläimen jääminen vaille tarvittavaa eläinlääkärin hoitoa tai turvallisuuden laiminlyönti.

Kiireellisiä toimenpiteitä edellyttivät eläimen hylkääminen sekä eläimen jääminen ilman hoitoa esimerkiksi omistajan joutuessa äkillisesti sairaalahoitoon tai poliisin säilöön.

Virkaeläinlääkärit joutuivat myös usein antamaan neuvoja ja määräyksiä silloin, kun vakavasti sairasta eläintä, jota ei enää voida hoitaa, ei ollut lopetettu. Joissakin tapauksissa eläinlääkärit joutuivat lopettamaan vakavasti sairaan eläimen kiireellisenä toimenpiteenä.

Piittaamattomuuteen ja törkeään huolimattomuuteen viittaavista eläinsuojelurikkomusepäilyistä tehdään poliisille tutkintapyyntö. Vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeus langetti seitsemän määräaikaista eläintenpitokieltoa.

Eläinlääkäriasemien verkkosivujen hinnaston ilmoittaminen syyniin sekä Satakunnassa että Varsinais-Suomessa

C927F0CA-989B-4808-A42F-C1A569FF75F5GreenCross_Vets_27_C927F0CA-989B-4808-A42F-C1A569FF75F5_1272900622956-938x704

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tarkastaa maalis-toukokuussa 2015, noudattavatko eläinlääkäriasemat hinnaston ilmoittamista verkkosivuilla koskevia säännöksiä.

Lemmikkieläinten määrä koko maassa kasvaa tasaisesti. Lemmikkiään saattaa joutua hoidattamaan eläinlääkärillä, mikä aiheuttaa kuluja. On tärkeää, että lemmikin omistaja voi vertailla eläinlääkäriasemien hintoja. Vertailu on helpointa suorittaa eri eläinlääkäriasemien verkkosivuja selaamalla.

Eläinlääkäriasemat tarjoavat laajasti erilaisia palveluja. Myös eläinlaji vaikuttaa palvelun myyntihintaan. Aina kaikkien palveluiden hintoja ei ole mahdollista merkitä hinnastoon. Siksi valvontakampanjassa pidetään riittävänä, että eläinlääkäriasemat kertovat hinnastossaan tavallisimpien palvelujen ja maksujen myyntihinnat tai niiden määräytymisperusteet kahdelle yleisimmin hoidetulle eläinlajille, tyypillisesti kissalle ja koiralle. Kaikki myyntihinnat tai niiden määräytymisperusteet tulee kuitenkin ilmoittaa verkkosivuilla, jos palveluiden määrästä tai muusta vastaavasta syystä johtuvaa estettä täydellisen hinnaston esittämiselle ei ole.

Alustavassa tarkastelussa noin kolmasosalta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen eläinlääkäriasemien verkkosivuilta puuttui hinnasto.

Valvontakampanjan tuloksista tiedotetaan myöhemmin keväällä. Kampanja toteutetaan yhdessä Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja muiden aluehallintovirastojen kanssa.