Tutut ja eksoottiset eläimet esittäytyvät messuilla

51ef3a45-aa7a-4e8d-91d3-f803dc447498-main_image
Lemmikkimessuilla on esittelyssä mm. skorpioneja. Kuvassa Androctonus amoreuxi.
Lemmikkimessut tuo ihmisen parhaat ystävät Messukeskukseen 8. – 9.11. Luvassa on tietoa lemmikin omistajille ja lemmikin hankintaa harkitseville, lukuisia näyttelyitä sekä tutustumista erilaisiin eläimiin lemmikkeinä.

Lemmikkimessuilla esittäytyy monille tuttujen lemmikkien lisäksi eksoottisempiakin eläimiä. Myös skorpionit ovat tapahtumassa edustettuina: mukana on kaiken kaikkiaan 15 eri skorpionilajia, joiden joukossa on sekä aavikko- että sademetsäskorpioneja. 

– Skorpionit ovat helppoja lemmikkejä, kunhan vain olosuhteet ovat oikeat. Muun muassa sopiva lämpötila ja kosteus, vesiastia sekä piilopaikka on terraariosta löydyttävä, jotta elinympäristö skorpionille on suotuisa, sanoo skorpioniharrastaja Janne Lehväkari Suomen Herppiharrastajat ry:stä.  

Skorpionit ovat yöaktiivisia eläimiä, jotka viihtyvät omissa oloissaan. Seurankipeän ei siis kannata harkita skorpionia lemmikikseen.

– Skorpionit ovat passiivisia eläimiä. Minua viehättää skorpioneissa erityisesti ulkonäkö ja lajihistoria – skorpionit ovat selvinneet satoja miljoonia vuosia jopa aikana, jolloin dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Eläinryhmän käyttäytymisen seuraaminen on hyvin kiinnostavaa, Lehväkari pohtii.

Skorpionien lisäksi messuilla esittäytyvät myös mm. koirat, kissat, hamsterit, käärmeet, hämähäkit, kilpikonnat, fretit, hamsterit, kanit ja hiiret.

Lukuisia näyttelyitä

Näyttelyt kuuluvat kiinteänä osana Lemmikkimessujen ohjelmaan. Suositussa kaikkien koirarotujen pentunäyttelyssä on mukana lähes 160 rotua kaikista 10 eri roturyhmästä. Kissoja on puolestaan esittelyssä kahdessakin eri näyttelyssä: Cat Gala 2014 marssittaa kävijöiden ihailtavaksi perinteisten kissarotujen lisäksi erikoisempia kissatuttavuuksia: mm. luppakorvaisen Scottish foldin, kiharakarvaisen LaPermin, karvattoman Donskoyn ja pienimmän kissarodun Burmillan. Royal Canin Newbie Special Show on perinteinen kuuden kehän kansainvälinen kissanäyttely – ja samalla Cat Fanciers of Finlandin 20-vuotisjuhlanäyttely.

Omat näyttelynsä messuilla on myös kaneilla, marsuilla ja kesyrotilla. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy nettisivuilta www.lemmikkimessut.fi.

Lemmikkimessut la–su 8.–9.11.2014 Messukeskuksessa Helsingissä

Lemmikkimessut järjestetään osana Meidän viikonloppu -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat myös ELMA-maaseutumessut, Metsämessut, Kädentaitotapahtuma sekä OutletExpo. Kaikki messut yhdellä lipulla.

Suomen ensimmäinen kissakahvila avataan Tampereelle

 10710707_1500612333531320_2896278283026646132_n

Suomen ensimmäinen kissakahvila avataan asiakkaille Tampereen Tammelassa lauantaina.

Kissakahvila Purnauskis on teemakahvila, jossa asiakkaat pääsevät pääsymaksun maksettuaan silittelemään siellä asuvia kissoja kahvikupin ääressä.

Kahvilan perustajiin kuuluvan Tiina Aaltosen mukaan pääsymaksun tarkoituksena on eläinten turvallisuuden varmistamiseksi rajata asiakaskuntaa niihin, jotka vilpittömästi ovat kiinnostuneita kissoista.

Kahvilaan kissat ovat päätyneet eri reittejä. Esimerkiksi Kössi-kolli löytyi Kissojen suojelu – Kisu ry:n kautta. Perustajien mukaan kaikki kahvilan kissat ovat seurallisia.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/KissakahvilaPurnauskis

EVIRA: Lemmikkieläinpassi uudistuu vuoden lopussa

Lemmikkieläinpassi uudistuu vuoden 2014 lopussa. Euroopan unionin uusi lemmikkieläinasetus tuo muutoksia koirien, kissojen ja frettien siirtoihin EU-maiden välillä.  

Uusi lemmikkieläinpassi otetaan käyttöön 29.12.2014, minkä jälkeen myönnetään vain uudistettuja passeja. Siirtymäaikaa ei ole. Nykymuotoisia passeja myönnetään 28.12. saakka, ja ne ovat voimassa eläimen elinajan. Passin uudistuminen ei vaadi toimia lemmikkieläimen omistajalta.

”Jos lemmikkieläimellä on jo passi, ei uutta tarvitse hakea. Passin saa jatkossakin ostaa eläinlääkäriltä, ja se myönnetään vain koirille, kissoille ja freteille. Passin hinta nousee, koska siihen on lisätty uusia turvaominaisuuksia, joilla pyritään estämään passin väärinkäyttö”, sanoo ylitarkastaja Virva Valle Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Eläinlääkäreille tulee muutoksia passin täyttämiseen ja uutena kirjanpitovelvollisuus myönnetyistä passeista. Lemmikkieläimen omistajan kannattaa ottaa huomioon, että joulun ja vuodenvaihteen välisenä aikana uudistuneita passeja ei välttämättä ole saatavilla eläinlääkäriasemalta.

Matkustusehtoihin ja pentujen rokotusikään tulee muutoksia

Passiuudistuksen lisäksi lemmikkieläinasetus tuo muita muutoksia koirien, kissojen ja frettien siirtoihin EU-maiden välillä. Muutokset tulevat voimaan 29.12. kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

Yksi tärkeä muutos koskee tuontivaatimuksiin kuuluvaa eläimen raivotautirokotusta. Uuden asetuksen mukaan pennun saa rokottaa raivotautia vastaan 12 viikon iästä lähtien. Ennen 12 viikon ikää annetut rokotukset eivät anna tarvittavaa immuniteettisuojaa raivotaudille. Muutoksia tulee myös muun muassa alle kolmen kuukauden ikäisten rokottamattomien pentujen matkustusehtoihin.

Nykyisin omistajalla saa olla mukana enintään viisi koiraa, kissaa tai frettiä ilman, että matka määritellään kaupalliseksi siirroksi. Jatkossa enimmäismäärä saa olla suurempi kuin viisi, mikäli matkan tarkoituksena on osallistuminen kilpailuihin, näyttelyihin tai niihin liittyviin koulutuksiin. Osallistumisesta on oltava mukana kirjallinen todistus. Tarkempaa lisätietoa muutoksista on saatavilla Eviran verkkosivuilta joulukuussa 2014.

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passi otettiin käyttöön heinäkuussa 2004 EU:n alueella.

Lue lisää:
Koirien, kissojen ja frettien tuonti EU-maista Suomeen 
Lemmikkieläinpassi

Koira2014-tapahtumassa paljon ohjelmaa koiranystäville

564044_333848876663141_1421302218_n
Suomen suurimman koiratapahtuman ohjelma on nyt julkaistu. Koira2014-viikonloppu tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa kaikille koirista kiinnostuneille. Ohjelmassa on muun muassa näytöksiä, koiralajien esittelyjä, luentoja, tietoiskuja sekä paljon ideoita koiranhankintaan ja koiran kanssa harrastamiseen. Tapahtumassa voi myös nähdä koiria yli 300 rodusta ja tehdä ostoksia lähes sadalla koira-alan myyntipisteellä. Koira2014-tapahtuma valloittaa Messukeskuksen 6.-7. joulukuuta.

Koira2014-tapahtumassa pääset tutustumaan erilaisiin koiraharrastuslajeihin. Miltä näyttää vauhdikas viestilaji flyball, ihmisen ja koiran lihaskuntoa kehittävä dobo tai tai tottelevaisuuteen perustuva rally-toko? Kaikki nämä ja monet muut lajit näet Koira2014-viikonlopun aikana.

Viikonloppuna järjestetään myös ohjelmaa lapsille. Suositussa lelukoirakilpailussa lapset pääsevät esittelemään omat pehmoeläimensä tuomarille. Essi Pöysti ja Jussi Mikkola tuomaroivat kilpailun. Lapsille on paikan päällä myös kasvomaalausta.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään kaksi kansainvälistä koiranäyttelyä. Kehien laidalla pääsee siis tutustumaan yli 300 erilaiseen koirarotuun, ja osalla roduista on omat esittelypisteet tapahtuman rotutorilla. Roduista ja muista koira-asioista voi kysyä lisätietoja Kennelliiton Hau Life! -ständiltä.

Lisäksi Koira2014-tapahtuma kokoaa saman katon alle lähes sata koira-alan myyjää. Monet myyjistä tarjoavat kävijöille ainutlaatuisia messutarjouksia, joten myyntipaikkojen tutkimiseen kannattaa varata aikaa. Täältä löydät mieluisat joululahjat niin koirille kuin koiraihmisille!

Linkit