Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry: Sijaiskoteja tarvitaan enemmän kuin ennen – Lama näkyy eläinsuojelussa myös Pirkanmaalla

pesu_arvi

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n kautta uutta kotia etsii noin kaksisataa lemmikkiä vuodessa. Suurin osa näistä on kissoja, mutta kanien ja koirien määrä on kasvussa. Hiljattain kotia on tullut etsimään myös useita eksoottisia eläimiä, kuten käärmeitä ja kilpikonnia.

Sijaiskoteja tarvitaan jatkuvasti lisää yhdistyksen tunnettuuden lisääntyessä. Yhdistyksellä ei ole eläintaloa, joten kaikki Pesun eläimet etsivät loppuelämän kotia vapaaehtoisesta sijaiskodista käsin. Sijaiskoti on monessa tapauksessa eläimelle eläintaloa parempi vaihtoehto.

Sijaiskoti osaa usein kertoa eläimestä ja sen tavoista paremmin kuin työntekijä hoitolaolosuhteissa. Sijaiskodissa asuminen on myös eläimen kannalta stressittömämpi vaihtoehto, ja parempi paikka esimerkiksi luonteeltaan aroille eläimille. Sosiaalistuminen tapahtuu kuin varkain, kun ihminen on mukana eläimen arjessa. Kodinhankinnalla sijaiskodeista käsin on kuitenkin varjopuolensa.

– Voimme ottaa ainoastaan niin monta eläintä kuin meillä on vapaita sijaiskotipaikkoja. Niitä on liian vähän. Etsimme myös jokaiselle eläimelle juuri sopivaa sijaiskotia, joten joskus omaa hoidokkia voi joutua odottamaan hetken. Käytännöllä pyritään välttämään turhaa sijaiskodista toiseen siirtelyä, sanoo Pesun tiedottaja Riikka Ala-Hulkko.

pesu_irene

pesu_vaiski

Sijaiskodin tarjoajan tulee olla täysi-ikäinen aikuinen, jolla on mahdollisuus huolehtia eläimestä sen tarvitsemalla tavalla. Kaikki Pesun sijaiskodit perehdytetään toimintaan ja yhdistyksen toimintatapoihin henkilökohtaisesti ennen toiminnan aloittamista. Sijaiskoti voi itse valita, mitä eläimiä ja kuinka monta kerralla hän voi ottaa. Pesu maksaa eläimen hoitoon tarvittavat eläinlääkäri- ja lääkekustannukset. Tarvittaessa apua saa myös ruoan ja kuivikkeiden hankinnassa.

– Toiminta sopii varsinkin niille, jotka ovat harkinneet lemmikkiä, mutta eivät elämäntilanteensa vuoksi voi sitoutua vuosiksi eteenpäin sen pitämiseen. Sijaiskodilla voi olla myös omia lemmikkejä, kunhan eläinten erottaminen toisistaan onnistuu tarvittaessa.

Vuosi 2015 on ollut vauhdikkaampi kuin koskaan ennen Pesun historiassa. Esimerkiksi kissoja on tullut jo yli 50 enemmän kuin aiempina huippuvuosina. Lama näkyy eläinsuojelussa: yhä useampi luopuu lemmikistään sen vuoksi, ettei ole yksinkertaisesti varaa lemmikin kustannuksiin. Valitettavasti myös huostaan otettujen eläinten määrä on kasvussa. Sijaiskoteja siis tarvitaan jatkuvasti, ja uudet sijaiskodit ovat toimintaan erittäin tervetulleita.

Sijaiskotina toimiminen on eläinsuojeluteko – anna mahdollisuus kodittomalle!

Pesun sijaiskotitoiminnasta voi lukea muun muassa yhdistyksen verkkosivuilta osoitteesta www.pesu.org kohdasta Tilapäiskodit.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry on nyt 12-vuotias yhdistys, jonka toimialueena on koko Pirkanmaa lukuun ottamatta niitä kuntia, joissa toimii oma SEYn alainen yhdistys. 12 vuoden aikana yhdistyksen läpi on kulkenut satoja ja taas satoja lemmikkejä, jotka ovat saaneet paremman elämän – mutta vain sen vuoksi, että yhdistyksellä on ollut resursseja ottaa ne uutta kotia etsimään. Kaikki Pesulle tulevat eläimet ovat kodittomia tai jäämässä kodittomiksi. Suurin osa eläimistämme tulee omistajilta ja viranomaisten kautta. Emme ota vastaan Pirkanmaan löytöeläimiä, mutta autamme löytöeläinhoitoloita uuden kodin etsinnässä kodittomalle eläimelle.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton on aloittanut valtakunnallisen kampanjan uusien sijaiskotien löytämiseksi, sijaiskotitoiminnan tukemiseksi sekä toiminnan tunnetuksi tekemiseksi. SEYn jäsenyhdistyksistä 18 on mukana kampanjassa, jolla etsitään sijaiskoteja ensisijaisesti kissoille ja koirille, mutta myös muille eläimille. Sijaiskoteja tarvitaan muun muassa pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Seinäjoella, Oulussa, Kotkassa, Lappeenrannassa ja Joensuussa.

http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset/sijaiskotitoiminta

Kuvat: Riikka Ala-Hulkko